Hogyan szabadíts fel időt a rajzolásra?

A két leggyakoribb probléma, ami felmerül a rajztanulás során: A "nincs időm" és a "türelmetlen vagyok"

Hogyan teremts magadnak időt, hogy rajzolhass? 

Le merném fogadni hogy ezzel a kérdéssel mindannyian találkoztunk már.  Igen, még mi is o).  Ezért szeretnénk most 3 olyan segítséget adni, amit mi használunk, ami bevált, gyakorlatban kipróbált módszer.

Nézd meg a videót vagy olvasd el a cikket!

 


Mi van a háttérben?

A "nincs időm" problémának mindenképpen érdemes  egy kicsit mögé nézni. Mert legtöbbször valamilyen érzelem, például félelem vagy a lelkiismeret furdalás érzése áll mögötte. Miért is ? Mert ha rajzolni vagy festeni szeretnél, ahhoz idő kell, amit valahonnan el kell venned.

Ahonnan elveszed, vagy akitől elveszed ezt az időt, az konfliktussal járhat.

A konfliktus lehet külső:

  • Pl.: a családod nem támogatja vagy ellenzi, mert ki lesz aki megfőzi az ebédet helyetted, ki fog játszani a gyerekkel helyetted, ki fogja megcsinálni a Te kötelességedet, amig Te festegetsz?

A konfliktus lehet belső is:

  • úgy érzed nem érdemled meg, neked nem jár a szabadidő
  • mit fognak szólni hozzá a környezetedben
  • attól félsz, nehogy kiderüljön, neked ez nem megy

Az első lépés, hogy tudatosítod, mi a valódi oka annak, hogy nincs időd!

  • Milyen érzés áll mögötte?
  • Mi történne akkor ha rajzolnál, festenél?
  • Ki hogy reagálna rá?
  • Mitől érzel lelkiismeret furdalást?

Ha már megvan a valódi ok, akkor tudod a megoldást megtalálni rá!


Hogyan bánj az idővel? 

Az időgazdálkodásra nagyon sok módszer létezik, mi most olyan dolgokat akarunk mutatni, amik nekünk konkrétan beváltak:

pl.: Miért ne vonhatnád bele családodat is? Miért ne tanulhatnál együtt a pároddal, a gyerekeddel, az unokáddal, vagy akár a barátoddal?


Első segítség:

Vezess Időnaplót!

Írd le fél órás bontásban, hogy mit csinálsz egy napban! Csináld meg legalább egy hétköznapodra és egy szabadnapodra is.

Majd nézd meg, hogy mennyi holt idő van benne?  Mi az a tevékenység amit el tudsz hagyni, ami kevésbé fontos?

Például:  Andinak a holt idő az utazás volt, amikor elvitte a gyerekeinket valamilyen foglakozásra és várt rájuk, amíg végeznek. Ebben az időt kezdte el úgy kihasználni, hogy üres várakozás helyett tanult: vagy hanganyagokat hallgatott, vagy olvasott vagy videókat nézett. 


Második segítség:

Az értékes idő.

Mit is jelent ez? Nem az idő mennyisége számít, hanem az idő minősége. Ha csinálsz valamit, akkor legyél benne teljes figyelmeddel.  Ez lehet munka is, lehet otthoni kötelesség, de ugyanez érvényes a társas szituációkra is. Ha pl. csak félórát tudsz egy hétköznap arra fordítani, hogy játszol a gyerekeddel, akkor abban a félórában csak ezt csináld!


Harmadik segítség:

Az időterv.

Pl.. minden szabadnapunkon megbeszéljük a családdal, hogy mit mikor fogunk csinálni és le is írjuk, így mindenki kívánsága teljesül  és a nap végén mindenki elégedett. Ez arra is jó, ha a környezeted előre tudja, hogy Te este 8-tól rajzolni fogsz, akkor ehhez tudnak alkalmazkodni és meglásd fognak is.

Persze az szép ha megcsinálod az időtervet, de hogyan vedd rá magad, hogy meg is csináld? Tudjuk, hiszen mi is átéljük ezt sokszor, hogy fáradtnak érzed magad, hogy nekiállj rajzolni és az is lehet hogy hiányzik a belső motiváció, a vágy, a késztetés.

Mi erre a megoldás?

Ha már van sikerélményed a rajzolásban, festésben, akkor sokkal könnyebben lehet fenntartani a belső motivációt. Hiszen ilyenkor alig várjuk, hogy ismét átélhessük azt az örömöt, amit egy jól sikerült rajz vagy festmény elkészültekor érzünk. Mert akkor az ember égő vágyat érez, hogy újra csinálhassa, hogy ismét nekiálljon és ecsetet, ceruzát ragadjon a kezébe!

Amikor azonban még a tanulási fázisában vagy és nincs meg a sikerélmény, akkor sokkal nehezebb rávenni magad a gyakorlásra. Ehhez lehet egy jó eszköz, hogy valami jutalmat tűzöl ki saját magadnak. Ha megcsinálod, kapsz valamit magadtól o). Vagy segítség lehet egy külső mentor, egy "edző" aki végigkísér az úton, aki feladatokat és határidőket szab neked.


Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: