Hogyan fess felhőt és vizet?

Ezen a világító tornyos képen a legnagyobb kihívás a felhők és a víz megfestése. Megmutatom lépésről lépésre hogyan csináld! Fontos még tudnod, hogy a kép 40x60-as farostra készült, pannoncolor akrilfestékkel.

Blog valdor art hogyan fess felhot vizet06 - ValdorArt

Előrajzolás - a kezdeti lépések

Mielőtt nekiállsz festeni érdemes előrajzolni a képet. Ha még nem tudsz rajzolni vagy gyorsítani szeretnéd az alkotás folyamatát, akkor használhatsz bármilyen másolási technikát is az előrajzoláshoz. Pauszpapírral  vagy indigóval könnyen át tudod másolni a formákat, a festés során el lehet tüntetni az előrajzolást.

Blog valdor art hogyan fess felhot vizet01 - ValdorArt

A kép festésénél fentről lefelé haladtam 

Az eget célszerű úgy megesteni, hogy először a fehér festékkel az egész égnek a területét lealapozzuk. Majd tompa világos kékkel kihagyva a fehér felhő foltokat megfestettem a kék eget.

Blog valdor art hogyan fess felhot vizet02 - ValdorArt

 

A kék ég színének a kikeverésekor két gyakori probléma szokott felmerülni. Elfelejtünk narancssárgát keverni a kékhez, azaz tompítani a színen vagy túl sötét marad a szín, azaz kevés a fehéret adunk hozzá. A színkeverési sorrend az, hogy a permanent kékhez adunk kevés permanent narancssárgát és sok fehérhez adunk egy pici kék+narancs keveréket.

A festésénél az a cél, hogy a fehér felhők absztrakt formája kiemelkedjen, de ebben a fázisban még csak két szín vagy egymásra festve, a fehér és a tompa világos kék. Ez még kevés szín ahhoz, hogy valódi felhőnek nézzen ki, ezért a fehér felhőkbe szükséges, világos szürkét, sárgát, rózsaszínes foltokat is felvinni. A kék égbe is érdemes a kék árnyalataival még dolgozni, hol sötétebb, hol világosabb kékeket felvinni a képre.


Jöhet a tenger kidolgozása

A tenger megfestésénél először a víz alapszíneit kell megfesteni. Érdemes ilyenkor hunyorogva nézni a referencia fotót, hogy a nagyobb színfoltok elkülönüljenek egymástól és először ezeket a foltokat felfesteni. Vigyázva arra, hogy a horizont közelében tompa színek legyenek, hogy a perspektíva kijöjjön majd a végeredménynél.

Blog valdor art hogyan fess felhot vizet04 - ValdorArt

 

A tenger alapszíneinek megfestése után, jöhet a hullámok megfestése a további színek és rétegek felvitele. A nagy hullámoknál fontos a sötét-világos színkontrasztra figyelni. Akkor fog érvényesülni a fehér habos hullám, ha nagyon sötét kékkel aládolgozol.

Blog valdor art hogyan fess felhot vizet03 - ValdorArt

Szárazecset technika

A kép többi része, a világító torony, a part és a csónakok már mind szárazecset technikával készültek.

Hasonlóan mint a víz festésénél: először szükséges megfesteni egy alapszínt és erre az alaprétegre visszük fel a különböző színű rétegeket száraz ecset technikával.

Blog valdor art hogyan fess felhot vizet05 - ValdorArt

 Fesd meg Te is a képet, vidd az otthonodba a nyár melegét!

Blog valdor art hogyan fess felhot vizet06 - ValdorArt

Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: