Hihetetlen találkozás Bartilis Viktória festőművésszel!

A minap Veres Árpi tanítványunk egy megható posztot osztott meg a Facebookon, amiben elmesélte, hogy a gyergyó-csomafalvi 97 éves Bartalis Viktória néninél jártak látogatóban.

Viktória néninek van olyan képe, amit 1958-ban festett és azóta is ott lóg a falon. Ő az, aki viccesen azt mondta már nem akar festeni, ennek ellenére csak 2022 júliusáig, 32 csodálatos festményt készített!

Ez a nem mindennapi találkozás annyira megindított bennünket, hogy szerettük volna Viktória néni munkássága előtt leróni a tiszteletünket!

Ebben a bejegyzésben az Ő rövid történetét fogjuk elmesélni!


Pár szó régi kedves tanítványunkról, Veres Árpiról!

Olvashattad a bejegyzés elején a nevét, de nem vagyunk benne biztosak, hogy tudod ki Ő. 

Árpiról azt kell tudnod, hogy több éven keresztül erősítette a Mentorprogramunk elit csoportját. Ez alatt az idő alatt ontotta magából a szebbnél-szebb alkotásokat. 

A történetben az a vicces 2 hétig próbálta meggyőzni magát a kifogásokkal, hogy miért NE vágjon bele, mert amúgy meg volt róla győződve, hogy ezt kihagyni kár lenne, aztán a felesége meg néhány közeli barátja buzdítására jelentkezett az Elit csapatba.

Nézd meg milyen lenyűgözőek az alkotásai! Szerinted is megérte végül csatlakoznia? :o)

tanulónk festménye tanulónk festménye
tanulónk festménye tanulónk festménye
tanulónk festménye tanulónk festménye
tanulónk festménye tanulónk festménye
tanulónk festménye tanulónk festménye

 

Árpi egy csodálatos művész, de egy csupaszív ember, aki nem csak a saját örömére alkot, hanem az ő szavaival: "Akkor lenne teljesebb ez a tevékenység, ha nem csak örömet okozna, hanem alkalom adtán segítene." 

Képzeld még jótékonysági árverést is indított, ahol a befolyt összeget Tompa Klára gyógyulásának segítésére ajánlotta fel. A csoda megvalósult, a kép 60.000 Ft értékben kelt el!

Hozzá fűződik az egyik kedvenc idézetünk is, amit a mentorprogramunkról mondott:

"Ekkora szaktudást, egy helyen, ennyi idő alatt elsajátítani, megtanulni, kipróbálni máshol nem lehet! Emellett elmenni esztelenség lenne!"

És képzeld Árpi ugyanabból a kicsinyke faluból származik, ahonnan Viktória néni, akit most kicsit jobban megismerhetsz Te is :o)

 

tanulónk festménye

Profi festőművész, aki sosem tanult festeni - Ő Viktória Néni!

18 éves korában ment férjhez, de sajnos a férjét besorozták katonának, majd később fogságba esett, így Viktória néni egyedül maradt a kisfiával. A szegénység élete jelentős részében kísértette, ezért minden eszközt megragadott, amivel plusz pénzt kereshetett a családja számára. 

Kezdetben képeket vart, de elmondása szerint túl lassan készültek el a remekművek. A megspórolt pénzét odaadta egy hölgynek, aki magyaroszágra utazott és megkérte, hogy hozzon neki festő eszközöket. 

  

bartilis viktória festőművész családi háza

 

1956-ban kezdett el temperával festeni. A tehetsége már akkor magáért beszélt, hiszen anélkül, hogy bárkitől is tanulta volna futószalagon gyártotta szebbnél szebb alkotásokat. Akkoriban nem volt internet, tv - azért ez hihetetlen ugye?

 

Még a családi házuk falát is egyedül festett ki és a mai napig ezek a motívumok díszítik a lakást! 

Viktória néni leginkább a természetről mintázott képeket, csendéletek, házakat, faluképeket készít.

 

bartilis viktória festőművész

Egy nem régen készített interjúban így vélekedett a festésről:

 „Előszedtem, nekifogtam, s csinálgattam. Úgy belevetettettem magam a festésbe, hogy mást nem is láttam, csak festettem. Ezelőtt az asztalra tettük a festőt, s ott festettem, de most már kiszereljük az udvarra állványra, másképp nem megyen a virágfestés. De amíg tudtam, mindent megcsináltam, festettem. Most már nehezen megy, az ízületeim fájnak, de azért még a múltkor festettem egy rend képet. Inkább festenék most is, minthogy egész nap feküdjek. Mindjárt-mindjárt a lábujjkáimmal is festenék. Szerettem festeni, még a lábujjkáim is csinálják a fenyőfákat állandóan – gondolatban. De most már meg vagyok öregedve, pedig úgy szeretnék még festeni." (Forrás: Liget.ro "Az ember amíg él adjon": a 97 éves Bartilis Viktória )

 

bartilis viktória festőművész alkotása

Mi ebből a tanulság?

Ha már régóta követsz minket, akkor biztosan hallottad már, hogy a rajzolás/festés, sokkal több mint egy szimpla hobbi:

  • pillanatok alatt aktív meditációs állapotba kerülhetsz általa,

  • segít levezetni a mindennapos stresszt,

  • segít fent tartani a munka-család-egészség egyensúlyát,

  • átélheted a kész rajz feletti sikerélményt

bartilis viktória festőművész alkotása

 

Láthatod, hogy Viktória néni még 97 évesen is azt kívánja bárcsak alkothatna. És, ami ennél is fontosabb az alkotás, bárki számára megtanulható képesség, aminek semmi köze a tehetséghez. 

 

Ha szeretnél megtanulni rajzolni/festeni, akkor segítünk elindulni az úton. 


Szeretnél megtanulni rajzolni/festeni - segítünk elindulni az úton?

mentor program (ahol Veres Árpi is tanult) kapui jelenleg még zárva vannak. De a legjobbat hagytuk a végére! Októberben újra lehet csatlakozni, de már most fel tudsz iratkozni a várólistára!

Miért érdemes feliratkozni?

A várólistára feliratkozókat előnyben részesítjük a legközelebbi nyitásnál és kiemelt kedvezménnyel biztosítjuk a csatlakozást a programhoz.

Ha úgy érzed benned is több van és végre szeretnéd magadból kihozni a maximumot, akkor várunk téged is szeretettel! 

Kattints a linkre, kukkants bele ingyenesen a program oktatóanyagaiba és kulisszatitkaiba.

ÉRDEKEL A MENTOR PROGRAM>>>


Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: