Az ember, aki fordítva tartotta a kamerát

Mi a kreativitás? Néha az, amikor teljesen új dolgokat találsz ki. Néha az, amikor valami újat alkotsz. És néha csak annyi az egész, hogy új szemszögből látsz, máshogyan csinálsz valami teljesen megszokottat. A mai cikkünk Oliver Curtis-ről, egy zseniális fotósról szól, aki a legnagyobb közhelyeket emelte művészi szintre.

A jobb agyféltekés rajzolás lényege a jobb agyféltekés „látásmód”: az, hogy pont ugyanazt nézed, mint bárki más, mégis máshogy látod. Meglátod benne a rejtett részleteket, amik végig ott voltak a szemed előtt, és amiket más talán észre sem venne.

Oliver Curtis brit fotós valami hasonlót vitt véghez: fogta a legnépszerűbb turistalátványosságokat, amelyeket minden évben látogatók milliói örökítenek meg, és odament fotózni.
Első ránézésre nincs ebben semmi különleges, ugye? A Szabadság-szobor, az egyiptomi piramisok, vagy a Taj Mahal olyan népszerű attrakciók, olyan sok kép készült már róluk, hogy első ránézésre lehetetlennek tűnik valami újat mutatni velük kapcsolatban.

Ennek a fotósnak viszont sikerült, méghozzá a lehető legegyszerűbb módon: megfordult.
Ez olyan, mint amikor a jobb agyféltekés technikának köszönhetően „átkattan” az agyad, és észreveszed azokat a dolgokat, amik új értelmet, új jelentést adnak a látott képnek. Oliver Curtis ugyanígy értelmezte újra az ezerszer látott képeket, és ezzel beírta a nevét a fotós történelembe.

A Pisai ferde toronytól a Mona Lisáig

Biztosan te is láttál már olyan képeket, amik a pisai ferde torony előtt készültek, és nem csupán a torony látható rajtuk, hanem az a seregnyi „kreatív” turista is, akik úgy tesznek a fotók kedvéért, mintha a tornyot tartanák. A végeredmény lehet, hogy látványos, de ha más szögből nézi az ember, akkor maga a fotózás minimum vicces.
Ebből is látszik, hogy néha megéri egyet arrébb lépni, a dolgokat új szemszögből nézni, hiszen így egészen új jelentést kaphatnak a látottak.

És biztosan előfordult már veled is, hogy utazásaid során próbáltál megörökíteni egy-egy nevezetességet, de akárhogy is küzdtél a legjobb helyért, mégis mindig benne volt néhány sorstársad a képben?

Oliver Curtis hasonlóan járt: a gízai piramisokat szerette volna lefotózni, ahol igazán nagy harc ment a tökéletes képért. Ám amikor megfordult, hogy jobban körülnézzen, egy egészen új arcát látta a látványosságnak: a lába előtt szemét hevert, a távolban viszont golfpálya kellette magát. Innen jött az ötlet, hogy megmutassa: mi van a látványosságok környezetében.

Gízai piramisok mellett egy golfpálya hever

Blog 2016 Curtis Khufu%20piramis%20Egyiptom - ValdorArt

 És bár ugyanott állt, ahol mindenki más, mégis valami olyat tudott mutatni, amit a legtöbben még soha nem láttunk, sőt, amit fel sem ismertünk.


 A parkban alvó alakról soha nem jöttünk volna rá, hogy a Fehér Ház előtt fekszik!

Blog 2016 Curtis Feh%C3%A9r%20H%C3%A1z%20Washington - ValdorArtMit ábrázolhat az üres pusztaság, ahol csak néhány keréknyom látszik? (A Stonhenge másik oldala).

Blog 2016 Curtis Stonehenge%20Anglia - ValdorArt


Hol lehet ez az üres, hangulattalan betonterasz? (A Nagy Fal tövében).

Blog 2016 Curtis Nagy%20Fal%20K%C3%ADna - ValdorArt


Hol kelleti magát ez az izgalmas festmény, ami alig pár embert érdekel? (Louvre, a Mona Lisával szemben).

Blog 2016 Curtis Mona%20Lisa%20%20Louvre%20P%C3%A1rizs - ValdorArt


Ez a kivágott fa bárhol lehetne, igaz? Ez a kép mégis az Eiffel toronynál készült.

Blog 2016 Curtis Eiffel%20torony%20P%C3%A1rizs - ValdorArt


Unalmas poros homokbuckák! Nem más mint Hollywood felirat mögötti terület!

Blog 2016 Curtis Hollywood%20felirat%20Los%20Angeles - ValdorArt


Szent Márk tér az úr háta mögött (Velence)

Blog 2016 Curtis Szent%20M%C3%A1rk%20t%C3%A9r%20Velence - ValdorArt

Sokan vannak, akik félnek belevágni a rajzolásba, fotózásba, alkotásba, mert úgy érzik, hogy nem elég kreatívak, és nem lennének képesek új dolgokat kitalálni. „Már mindent megcsináltak – mégis mi újat adhatnék hozzá én?” – kérdezgetik magukban.
Nos, e brit fotós megmutatta a választ: a kreativitás nem mindig a nagy dolgokban rejlik, néha elég, ha csak megfordulsz, miközben ugyanazt csinálod, mint mindenki más…

Ha szeretnéd tudni, hogy mi ez a bizonyos "másképp látás" képessége, ami a rajzoláshoz és a fotózáshoz is kell akkor olvasd el ezt a cikket:

A jobb agyféltekés látásmód lényege 1 perceben>>>

 


Nézd meg, hogyan tanulhatsz tőlünk!

Tantermi tanfolyamok>

Online tananyagok minden korosztálynak>

Rajzkönyvek felnőtteknek és gyerekeknek>

Valdor Art "Alkoss Szabadon" Mentor program>

, full_html
 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: