Az alkotás mámorító ereje: Út a flow állapotba!

A mindennapok zaja, a stressz és a több helyről érkező elvárások könnyedén kikészíthetik az embert, így nem meglepő, hogy mind arra vágyunk, hogy belekerüljünk egy olyan állapotba, ahol csak a pillanat létezik. Ez az állapot nem más, mint a flow, amit Csíkszentmihályi Mihály tanulmányai tettek ismertté.

De hogyan érhetjük el ezt az állapotot? Például rajzolással! Kövess minket ezen az izgalmas utazáson, ahol a flow titkait fedezzük fel, és bemutatjuk, hogyan válhat az alkotás a belső harmóniád forrásává.


A "Flow: The Psychology of Optimal Experience" című művében Csíkszentmihályi Mihály azt a gondolatot közvetíti, hogy az emberek azon tevékenységek során élik meg a legnagyobb boldogságot és elégedettséget, amelyek során teljesen elmerülnek, és az önmagukon kívül eső tényezők megszűnnek létezni számukra. Ezt az intenzív belefeledkezést nevezi "flow"-nak.

A tudományos vizsgálatok alapján a flow egy olyan speciális tudatállapot, ahol az ember teljes mértékben az adott feladatra fókuszál, és gyakran annyira elmerül, hogy az időérzékét is elveszíti. Ebben az állapotban rendkívüli örömet és elégedettséget éreznek az emberek, és ez jelentős mértékben javíthatja az életminőségüket. 

Blog%20oldali%20k%C3%A9pek - ValdorArt

Mi kell ahhoz, hogy flow-ba kerüljünk?

Csíkszentmihályi Mihály véleménye szerint a flow állapothoz arra van szükség, hogy:

 • a tevékenység, amelyet végezünk, kihívást jelentsen, de mégis megfeleljen a képességeinknek.
 • teljes mértékben a tevékenységre összpontosítsunk, ne vonja el más a figyelmünket.
 • a tevékenységnek világos célja legyen, tudjuk, mit akarunk elérni.

A flow tehát nem csupán a nagy eredmények vagy a pihentető vakációk alkalmával következik be. Bármikor megtapasztalhatjuk ezt az érzést, amikor egy olyan tevékenységbe merülünk bele, amely bár kihívásokkal teli, mégis összhangban áll képességeinkkel, mint például az alkotás. Ebben az állapotban teljesen belefeledkezünk abba, amit éppen csinálunk, az aggodalmak és a külvilág zajai eltűnik, a fókusz pedig teljesen a jelen pillanaton és a rajzoláson, festésen van. Ez a mély koncentráció és teljes elmerülés az, ami a rendkívüli boldogság és elégedettség érzését hozza el számunkra. Ez az érzés pedig akkor is kihat hangulatunkra, amikor éppen nem az alkotás folyamatában vagyunk, így egész életünket boldogabbá teheti.

11 0.webp - ValdorArt

Miért lehetséges az alkotással belekerülni a flow tudatállapotba?

A rajzolás, festés, zenélés, írás stb. mind kiváló eszközök lehetnek a flow állapot eléréséhez, hiszen ezek több, a flow kialakulásához szükséges elemet is tartalmaznak:

 1. Egyensúly a kihívások és a képességek között: A művészet, legyen az rajz vagy zene, kihívást jelenthet, hiszen szükségünk van hozzá többek között kreativitásra, finommotorikus mozgásra és jó ízlésre. Ugyanakkor ezek a tevékenységek alkalmazkodhatnak a képességeinkhez, vagyis nehezebbé vagy könnyebbé válhatnak attól függően, hogy milyen szinten vagyunk. 
 2. Azonnali visszacsatolás: Az alkotófolyamatok folyamatos visszajelzést nyújtanak. Ha rajzolunk vagy festünk azonnal láthatja a munkánkat formálódni, és folyamatosan érzékeljük a változásait.
 3. Intenzív fókusz: Az alkotói tevékenységek magas koncentrációt igényelnek, ami lehetővé teszi az elmerülést és segít elvonatkoztatni a zavaró tényezőktől. Ha figyelmünket teljesen az alkotásra pontosítjuk, és kizárjuk a külvilágot, akkor igen könnyen flow állapotba kerülhetünk.

Ilyenkor az ego, azaz az én-tudat és az önismeret szinte teljesen kikapcsol, hiszen másra fordítjuk a teljes figyelmünket.

9.webp - ValdorArt

 


 

Miért jó, ha flow-ba kerülünk?

A flow élmény a mindennapi életünkben számos előnyt rejt, amely hozzájárul a boldogságunkhoz és életünk minőségének javításához:

 1. Öröm és elégedettség: Ha átélünk egy flow élményt, jellemzően intenzív örömet és elégedettséget tapasztalunk, mert a tevékenység, amiben részt veszünk, bár kihívást jelent számunkra, összhangban van képességeinkel, így élvezetes.

 2. Teljesítménynövekedés: A flow állapotban a teljes koncentrációnk az adott tevékenységre irányul, így hatékonyabban és produktívabban dolgozunk. Ebben az állapotban pedig a kreativitásunk és innovációnk is fokozódik.

 3. Az időérzékelés változása: A flow élmény gyakran azzal jár, hogy az időérzékelésünk megváltozik, mert teljesen belemerülünk a tevékenységbe, "elveszítjük az idő érzékünket".

 4. Boldogság és jólét növekedése: Csíkszentmihályi kutatásai szerint a flow élmény kulcsszerepet játszik a boldogság és az általános jólét kialakításában. Azok az emberek, akik rendszeresen átélnek flow élményeket, általában boldogabbak és magasabban értékelik életüket.

 5. Önmegvalósítás: A flow élmény hozzájárulhat az önmegvalósításhoz is. Amikor valaki a flow állapotában van, képes arra, hogy felfedezze saját képességeinek határait, erősítse önbizalmát és mélyebben megismerje önmagát.

10 0.webp - ValdorArt

Ha nem tudunk flow-ba kerülni...

Nem mindenki képes könnyedén elérni a flow állapotot, mivel annak kialakulása számos tényezőtől függ, például érdeklődési körünktől, képességeinktől és a választott tevékenységhez való hozzáállásunktól.

Csíkszentmihályi kutatásai alapján a flow élményt a tevékenység nehézsége és az egyéni képességek közötti finom egyensúly segíti elő. Ha a feladat túl egyszerű, akkor az unalmas lehet, ami gátolja a flow élményt. Azonban ha a feladat túl bonyolult, az szorongást és feszültséget generál, ami szintén hátráltatja a flow állapot létrejöttét.

Az is lényeges, hogy az egyén mennyire érzi magát elszántnak és szenvedélyesnek a választott tevékenységgel kapcsolatban. Van, aki futás közben is flow állapotba tud kerülni, de aki ezt a tevékenységet szenvedésként éli meg, az nehezebben éli majd meg a flow élményt közben.

Emellett, a külső körülmények, mint a zaj vagy a stressz, zavarhatják a flow állapotot. Ezért fontos olyan környezetet kialakítani, ahol a koncentráció és az elmélyülés zavartalanul megvalósulhat.


Ha szeretnél te is az alkotás által bekerülni a flow tudatállapotba, velünk megteheted:

Tantermi tanfolyamok Budapesten! >>

Online tananyagok a világ bármely pontján! >>

"Művészet és Fejlődés" Mentorprogram! >>

"A realisztikus rajzolás mesterfogásai" rajzkönyv! >>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: