Csak egy hobbi? - A kreatív tevékenységek hatása az agyra

A rajzolás, a festés és a többi alkotó tevékenység igen népszerű az emberek körében, kedvelt hobbinak számítanak. De vajon tudtad, hogy milyen agyi folyamatok indulnak be alkotás közben? És azt, hogy ezek milyen jótékony hatással vannak az életünkre? Mi mindent tudunk ezekből rövid-és hosszútávon profitálni?

Ne aggódj, ha nem tudod ezeket, most levezetjük neked!


Jótékony hatások

A rajzolás és a festés nem csupán kreativitásunk kifejezőformái, ezek a tevékenységek számos kedvező hatást gyakorolnak az agyunkra, miközben végezzük őket. Ezek az agyi változások hozzájárulnak a mentális egészségünk megőrzéséhez, valamint segíthetnek a kognitív képességeink fejlesztésében is.

Ilyen eredmény például:

A jobb és bal agyfélteke közötti kommunikáció javulása: a rajzolás és a festés mind a kreativitást, mind az analitikus gondolkodást igényli, amelyek a jobb és bal agyféltekéhez tartoznak. Az összefüggő használat javítja az agyféltekék közötti kommunikációt.

A koncentrációs képesség fejlesztése: bármelyik alkotási formát is vesszük alapul, igen nagy odafigyelést igényelnek. Ha az alkotás közben figyelünk a részletekre az javíthatja az általános koncentrációs képességünket is.

A memória javítása: ha képzeletből szeretnénk alkotni, akkor az agynak igen mélyen bele kell nyúlnia a memóriánkba ahhoz, hogy felidézzük az összes részletet. Ez fejleszti a vizuális és a hosszú távú memóriát is.

A stressz csökkentése: a kreatív tevékenységek gyakran használt meditatív eszközök is, mivel segítenek az elme megnyugtatásában és a stressz csökkentésében. Az ilyen tevékenységek során a szerotonin, azaz a "boldogsághormon" szintje növekszik, ennek a hatása pedig hosszan követ bennünket.

A kreativitás növelése: alkotás során kreatívan kell gondolkodnunk, ezt a képeséget pedig folyamatosan fejlesztjük a művészi munkák során, így hasznosak lehetnek az élet más területein is. Fejleszthetjük általános problémamegoldó képességünket és innovációs képességünket is.

Az agyi rugalmasság fejlesztése: A rajzolás és festés ösztönzi továbbá az agyi rugalmasságot is, amely segít az új információk befogadásában és alkalmazásában, valamint a különböző gondolkodási stílusok közötti váltásban. Ezek a képességek szintén sok területen hasznunkra lehetnek.

5 0 - ValdorArt


Hogyan tud összehangoltan működni az agy jobb és a bal féltekéje és ez miért jó nekünk?

A kreatív tevékenységekben, mint például a rajzolás és a festés, a jobb agyfélteke játszik nagy szerepet, hiszen ő a felelős a kreatív és intuitív gondolkodásért.

Azonban a bal agyfélteke, amely az analitikus és logikus gondolkodásért felelős, szintén aktív alkotás közben, különösen akkor, amikor szerkezeti vagy mértani problémákat kell megoldanunk.

Ha a két félteke különböző funkciókat lát el, akkor miért fontos, hogy összehangoltan működjenek? Ennek több jótékony vonzata is van: egyrészt összehangolt használatuk javítja a problémamegoldó képességet, hiszen az analitikus és kreatív gondolkodás kombinációja sok esetben a legjobb megoldásokat eredményezi, másrészt fejleszti a kommunikációs készségeket, de az élet más területeire is pozitívan hat annak köszönhetően, hogy komplexebb szemléletet alakíthatunk ki együttes működésükkel.

A mérések beigazolták, hogy a rajzolás összehangolja a két agyfélteke működését, mert az egyik agyfélteke átveszi a szinuszhullámokat a másiktól. Ezt egy kísérlet során, tudományosan is igazoltuk.

3 0 - ValdorArt


A kreativitás hatása az agyhullámokra

A művészeti tevékenységek során az agyunk aktivitása megváltozik, amely az agyi hullámokban is nyomon követhető. Ilyen változás például, hogy az alfa hullámok megnövekszenek rajzolás és festés közben, ezek pedig egy nyugodt, meditatív állapotot jelentenek. Ez lehetővé teszi a mélyebb gondolkodást és a kreativitás felszabadulását.

Az agy elektromos tevékenységét elektroencefalogram (EEG) segítségével mérhetjük, és különböző hullámfrekvenciákban fejezhetjük ki. Ez változik az éberségi állapottól és a mentális tevékenységtől függően, és az alábbi frekvencia-tartományokba sorolható:

  • Delta hullámok (0,5 - 4 Hz): ezek jellemzően az alvás mély fázisaiban jelennek meg.
  • Theta hullámok (4 - 7 Hz): ezek a hullámok általában a könnyű alvás, meditáció vagy a mély relaxáció állapotában jelennek meg.
  • Alfa hullámok (8 - 13 Hz): ezek a hullámok a nyugodt éberség, a meditáció és a kreatív gondolkodás állapotában jelennek meg.
  • Béta hullámok (14 - 30 Hz): ezek a hullámok az aktív gondolkodás, koncentráció, éberség és figyelem állapotában jelennek meg.
  • Gamma hullámok (30 Hz felett): ezek a hullámok a komplex mentális folyamatokban jelennek meg, és az agyi szinkronizációval kapcsolatosak.

Rajzolás közben a high béta és az alfa hullámok egyaránt jelen vannak, így egyszerre kerülünk egy erős koncentrációs és egy nyugtató, relaxációs állapotba. Nem véletlenül szokták mondani, hogy ha valaki belemerül valamilyen kreatív tevékenységbe, az olyan, mintha egyfajta aktív meditációt végezne.  Agyi működés szempontjából ugyanis igen hasonló a kettő: mindkét tevékenység során az agyban olyan elektromos aktivitás tapasztalható, amely elősegíti a belső fókusz és a nyugodt éberség állapotát.

4 0 - ValdorArt


Sokat kell várnom, hogy érezzem a jótékony hatásokat?

Egyes kutatások szerint a művészeti tevékenységeknek már rövid távon is igen jótékonyan hatnak. Egy korábbi vizsgálat szerint már egy 45 perces művészeti tevékenység is jelentősen csökkentheti a stressz szintjét, valamint javítja a hangulatot, függetlenül attól, hogy az illető korábban űzött-e hasonló tevékenységeket vagy sem.

Azonban rövid távon csupán az érzelmi állapotra, hangulatra van hatással az alkotás, a kreativitás fejlődése, a memória javulása, a koncentráció növelése vagy a kognitív képességek fejlődése, csak hosszabb idő után, rendszeres gyakorlást követően következik be, így akár hónapokat is igénybe vehet ez a folyamat.

A kreatív hobbik azonban elsősorban azt a célt szolgálják, hogy boldoggá tegyenek, így ne azért végezzük őket, hogy jobb legyen például a problémamegoldó képességünk, hanem magáért az alkotás öröméért. A fejlődésünket kezeljük egy szuper bónuszként. :)

2 0 - ValdorArt


Ha szívesen elmerülnél az alkotás lélekgyógyító hatásaiban, akkor várunk sok szeretettel:

Tantermi tanfolyamok Budapesten! >>

Online tanfolyamok minden témában! >>

"Élményfestés másképp" kurzus Budapesten! >>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: