Kiből lesz a cserebogár? - Horváth Lászlóné Kata

 

Sokan gondolják azt, hogy csak az lehet művész, aki gyerekkora óta erre készült, és mindig is ezzel foglalkozott, pedig a valóságban bárkinek, bármikor „bekattanhat” a dolog. És bármikor bele lehet vágni!
Erre kiváló példa Kata esete, aki felnőtt fejjel kezdett rajzolni, és mostanra már megrendeléseket is teljesít. 

Olvasd el Kata történetét!

 


Mióta rajzolok?

"A dátum megegyezik az első jobb agyféltekés rajztanfolyammal - ez 2015 március-, amin részt vettem. Igazából az általános iskola óta nem rajzoltam, tehát gyakorlatilag semmilyen komolyabb képzettségem, vagy látható tehetségem nem volt. Egy napon a tévében láttam egy interjút a jobb agyféltekés tanfolyamról, és megtetszett. Annyira, hogy a családomtól ezt kértem az 50. születésnapomra:)

Maga a kreativitás persze nem állt távol tőlem: karbantartó műszerész vagyok a paksi atomerőműben. Sokan gondolják úgy, hogy ez sablonos, egyhangú munka, pedig a valóságban nagyon is kreatív: egy-egy probléma megoldásához sokszor kell a „dobozon kívül” gondolkodnom, és nem ritka, hogy alkatrészeket is kell gyártanom, ami pedig az alkotás örömét adja. A jobb agyféltekés rajzoláshoz tehát voltaképpen megvoltak az alapok, már csak a technika és egy ceruza hiányzott:)”

Katát a véletlen sodorta a Valdor Art felé: bár Pakson több jobb agyféltekés tanfolyam is indult az 50. születésnapjával egyidejűleg, de Kata valahogy úgy érezte, hogy teljesen ki akar kapcsolódni a hétköznapokból: inkább egy budapesti tanfolyamot választ. „Középső fiam a VII. kerületben lakik, ezért a hozzá legközelebb eső helyszínt választottam."

"Most már tudom, hogy jobbat keresve sem találtam volna!"


Milyen hatással volt rád a jobb agyféltekés rajztanfolyam?

„Az alaptanfolyam után hatalmas lelkesedéssel készültek itthon a grafitrajzok. Hihetetlen élmény volt megtapasztalni az alkotás örömét, kis túlzással éjjel-nappal rajzoltam. Az utcán jártomban is a negatív tereket kerestem. Teljesen elvarázsolt az új tudás, látásmód birtoklása.

Egy idő után hiányozni kezdtek a színek, elegem lett a „szürke 50 árnyalatából”, szerettem volna belekóstolni a festésbe is. A Valdor Artnál kezdtem a festős pályafutásomat!

Egyértelmű volt a következő lépés, elmentem egy (hagyományos) festőtanfolyamra, ahol meglepetten figyeltem, hogy mekkora különbség van a látásmódok között: jobb agyféltekés módszereket használva a festés is sokkal jobban ment, mint a többieknek! Úgy éreztem, hogy  főleg a portréfestésnél nagyon nem mindegy, hogy az alap grafitrajz mennyire pontos, élethű.


Online vagy offline szeretsz tanulni?

„Próbálkoztam online tanfolyammal is, de nekem az élő jobban bejön. Szükségem van a személyes kontaktra és egy társaságban egymástól is sokat lehet tanulni, tapasztalni. Ezért is jelentkeztem Andihoz a márciusi haladó festőtanfolyamra is.

A másik ok, amiért oda szeretnék menni, az a hely varázsa. Érdekes módon nekem a MagNet Ház "a szentély".  Semmi közöm a spirituális világhoz, nézetekhez, de első belépésem óta valami furcsa áhítatot érzek a falai között, ami valószínűleg egy plusz inspiráció az alkotásban.”

Kata példája azonban nem csak arra jó, hogy bebizonyítsuk: rajzolni bárki, bármikor megtanulhat!

Van ugyanis egy másik nagy „kifogás”, amivel gyakran csapják be magukat az emberek: sokan mondják azt, hogy nekik erre nincs idejük. Pedig a kreatív alkotás nem egy időrabló munka, mint mondjuk a takarítás, hanem a kikapcsolódás, rekreáció része. És erre nagyon fontos, hogy mindig találjon időt az ember. De akkor sincs minden veszve, ha egy ideig tényleg nem fér bele: „Nem festek mindennap, van úgy, hogy hetek is kimaradnak. Ilyenkor csak képeket nézegetek, keresem a témát, vizsgálgatom a színeket, árnyékokat. Aztán ha jön az ihlet, napokig le sem teszem az ecsetet.”mesélte nekünk Kata.

Amikor nincs sok ideje, akkor ilyen apró képeket készít a kreativitás megélésére! Papírra, CD-re, régi naptárra!


 „A legnagyobb boldogság, ha valakit megajándékozok egy-egy képpel és látom, hogy tetszik neki."


 "Megbízásból is festettem már pár képet"

de ez nem mindig volt jó. Nem éreztem az alkotás szabadságát, örömét. Inkább tűnt munkának, vagy egy nagyon nem tetsző képnél egyenesen nyűgnek.


 "Úgyhogy inkább saját választás, saját ötlet alapján festek, akkor megszűnik körülöttem minden."

Büszke és boldog vagyok, amikor régi ismerősök, családtagok elismerően dicsérik meg munkáimat, hitetlenkedve, rácsodálkozva, hogy eddig nem is tudták, hogy tudok festeni.

Most már én is elhiszem, hogy eddig is tudtam rajzolni, festeni, csak kellett hozzá két remek oktató, kivarázsolták belőlem. Pontosabban a kezembe adták a jobb agyféltekés látásmód technikáját, amiért nem győzök elég hálás lenni nekik.

És végül, de nem utolsósorban nagyon sokat köszönhetek a férjemnek, aki büszke rám, mindenben segít, egyben a legnagyobb kritikusom is.

Kedvenc mondatom tőle:

"Anya te csak fessél, majd én főzök!”

Gratulálunk Katának a remek munkáihoz és még sok-sok boldog, alkotással töltött órát kívánunk neki! 


Készen állsz a saját történeted hőse lenni?

mentor program tárt karokkal várja új tagjait! Csatlakozz ehhez a szuper jófej közösséghez és legyél a saját történeted hőse!

Mit kapsz ha csatlakozol?

  • több száz órányi oktatóanyag korlátlan hozzáféréssel!
  • személyes mentorálás, ami felgyorsítja a fejlődésed!
  • havi 2x2 órás tanító és kérdezz-felelek webinár
  • szuper jófej közösség, akik támogatnak!
  • 6 értékes bónuszajándék, közel 220.000 Ft értékben!
  • zárt Facebook csoport, ahová feltöltheted a munkáidat!

Ha úgy érzed benned is több van és végre szeretnéd magadból kihozni a maximumot, akkor várunk téged is szeretettel! 

ÉRDEKEL A MENTOR PROGRAM>>>

 
, településről erre a tanfolyamra jelentkezett: