Blog oldalak lista

Mai cikkünkben újfent 2 gyerkőcöt, és az ő rajztudásukat mutatjuk meg, ezúttal fiúkról, méghozzá ikrekről lesz szó! Kőrösi-Tóth Bulcsú és Hunor 11 évesen járt nálunk először!

Nézd meg rajzaikat, olvasd el történetüket!

Az alaptanfolyamon megismerünk két alaptechnikát, amivel a tónusokat (árnyékolásokat) meg tudjuk rajzolni:  az összemosást és a satírozást. Ezzel azonban még nem jártunk a végére az árnyékolási technikáknak. Van még másik 3 módszer, amit érdemes megismerned!

Olvasd el a cikket!

Sokszor nagyon apró részleteken múlik, hogy sikerül-e azt a bizonyos érzést kifejezni. Ennél a képnél például sokáig azzal "szenvedett", hogy az anyuka eleinte csak odatartotta a száját a gyermek arcához, de nem látszott az a halvány puszi, amit az arcára nyomott. Biztos a szájjal van a gond, gondolhatnánk elsőre, de képzeld el nem az volt a pobléma.

Nézzük, most fázisonként, hogy készült el a rajz!

Cserebogár-rovatunk mai főszereplői rögtön ketten vannak: Erent Márk és Bori testvérek, akik mindketten lelkes tanítványaink. 11 és 13 évesek, pici koruk óta jó barátságban élnek együtt a régi, szép tárgyakkal – nem csoda hát, hogy mindketten kicsi koruk óta rajzolnak. Nem is akárhogyan!

Olvasd el történetüket, nézd meg rajzaikat!

Az oldalunkon általában a diákjaink sikereiről számolunk be, mert hihetetlen büszkék vagyunk rájuk/rátok, de most bemutatjuk Péter legújabb alkotását is, ami igazi szerelemmunka volt. Péter mesél arról, hogy miért is született, illetve fázisonként megmutatjuk, hogyan készült a Hobbitház.

Olvasd el a cikket nézd meg a képeket!

Mi kell a tökéletes képhez? Rajztudás, lelkesedés és persze megfelelő eszközök. Ahhoz pedig, hogy az eszközeid mindig kitűnő állapotban legyenek, rendben kell őket tartanod! De nem mindegy, hogy hogyan…Mai cikkünkben a hegyezőkről írunk! Milyen típusok vannak, melyik ceruzát mivel érdemes kihegyezned?

Olvasd el a cikket!

Sokszor írtunk már arról, hogy nálunk már gyerekek is tanulhatnak, vannak nekik szóló képzéseink is, a cserebogarak között valahogy mégsem említettük őket. Eddig! Mai mesénk Bálintról szól, akinek nem csak a rajzkészsége fejlődött hihetetlenül, mióta ismerjük, hanem egyéb területeken is látványos változásokon ment keresztül.

Egy „problémás” kisgyerek hosszú útja... Olvasd el a cikket!

Jobb agyféltekés rajztanfolyam? Keress rá a google-ben: van ezernyi. Egy napos, két napos, négy napos, online, offline, Pesten, vidéken, olcsón, drágán. Látszólag ugyanaz mind, a valóságban azonban jelentős különbségek lehetnek. Ma az olyan tanfolyamokról mesélünk, amik lejáratják a módszert.

Olvasd el a cikket!

Ez nem egy művészi hóbort, hanem tudatos választás: tudományos magyarázat és némi pszichológia is áll a sárga figurák hátterében. Habár az utóbbi időben rengeteg változtak a rajzfilmek, a legtöbb mesében a főhős még mindig vidám és hóbortos, amit a legjobban a sárga szín jelképez!

Olvasd el a cikket!

Rajztanfolyamainkon az élőből rajzolásnak megmutatjuk azt a módját, amikor "képsík" segítségével rajzolsz le egy cipőt majd a saját kezedet! A mai cikkünkben pedig megmutatjuk az élőből rajzolásnak egy másik módszerét is, ami nem más mint az "alapegységes" módszer!

Olvasd el a cikket!

„Nézd meg ezt a nőt, aki majdnem feladta, de végül mégis művésszé lett” – így harangoznánk be ezt a posztot, ha valami szenzációhajhász bulvárcikket akarnánk belőle kreálni. De erre semmi szükség, hiszen Eta maga is szenzáció: egész életében biztos volt benne, hogy nem tud rajzolni, ma mégis fantasztikus alkotásokat láthatunk tőle.

Ismerd meg Etát és nézd meg a képeit!

Tudsz már grafittal rajzolni? Nagyszerű! Álmodból felkeltve is felismered a negatív tereket? Csodás! Szeretnél tovább lépni, fejlődni de még nem érzed magad elkötelezettnek egy új tanfolyam iránt? Akkor olvasd tovább ezt a cikket:

3 olyan technikát mutatunk be, amivel különösebb lexikális tudás nélkül is csodás képeket készíthetsz!

A digitális technológia lassan az élet minden területén megjelenik, ezzel is könnyebbé téve a dolgokat. A művészetekben sincsen ez másképp: a számítógéped a rajzolásban, a festésben, a pasztellezésben is segíthet.

Mi határozottan úgy gondoljuk, hogy bármennyire is fejlett a tudomány, bármennyire is okosak a számítógépek, egyelőre az algoritmusok nem képesek valódi műalkotásokat létrehozni.

Viszont tökéletesen alkalmasak arra, hogy megkönnyítsék a Te dolgodat, amikor a saját műalkotásodon dolgozol.

Misi amúgy vasutas, és leginkább munka mellett szokott rajzolni. Azaz inkább munka közben, ahogy mesélte – szerencsére irodában dolgozik, és nem egy soktonnás vonattal száguldozik:) „Váróteremben legfeljebb rajzolgatok,  vonaton pedig az utasok arcát bontom negatív terekre és töprengek az ábrázolás legjobb módján.”

Ismerd meg Misit, nézd meg a képeit!

Ezzel a cikkel az a célunk, hogy a hezitálóknak segítsünk: röviden összeszedtük a személyes oktatás és az online tanulási forma előnyeit és hátrányait, hogy megkönnyítsük a választást! 

Olvasd el a cikket!

A kreatív folyamatok során különböző agyi tevékenységek mennek végbe, amik révén a művész képes alkotni, vagy éppen újra gondolni dolgokat. A folyamat 5 szakaszból áll: „Első megérzés” szakasza: Ennél a szakasznál a jobb agyfélteke tevékenysége a domináns. Ekkor ismeri fel az alkotó a problémát, felkészülésképpen pedig összegyűjti a szükséges információkat. Ilyenkor érezhető a feszültség, vagy izgatottság...(tovább)

Ezúttal ismét egy pasztell képről fogok írni, de ezúttal nem a technika lesz a fő téma. Kicsit lejjebb erről is írok pár gondolatot természetesen, hiszen kipróbáltam egy újfajta pasztellpapírt és nagyon jól bevált! Az apropóját az adta most ennek az írásnak, hogy elvittük keretezni végre a  festményt. Jó hosszú történet lett belőle!

Nézd meg hogyan készült lépésről lépésre!

Ismerkedj meg Lukács Andreával, aki rajzfilmrajzolóként kezdte, és (remélhetőleg) hamarosan hivatásos művészként folytatja pályafutását. Mesél a megtett útról, és arról is, hogy a rajzolást soha nem lehet abbahagyni!

Olvasd el az interjút és nézd meg képeit!

Mi a kreativitás? Néha az, amikor teljesen új dolgokat találsz ki. Néha az, amikor valami újat alkotsz. És néha csak annyi az egész, hogy új szemszögből látsz, máshogyan csinálsz valami teljesen megszokottat. A mai cikkünk Oliver Curtis-ről, egy zseniális fotósról szól, aki a legnagyobb közhelyeket emelte művészi szintre.

Nézd meg a fotóit!

Már az egész pici gyerekek is imádnak firkálni, és az elfogult szülők gyakran látják a majdani Picassot gyermekeikben. (Legalábbis a stílus már stimmel, ugye?) De honnan ismerhetjük fel, hogy még csak firkál, vagy már komolyan alkot? Milyen fázisokon megy át a gyerekek rajztudása?

Olvasd el a cikket!

„Az aki a jobb agyféltekés rajzolás módszerével tanul az nem tud rajzolni, csak másolni!” – hallani sok helyről. Mi ilyenkor mindig azt kérdezzük: hol kezdődik és ér véget a rajzolni tudás? Ahogy a rajzolásban, úgy ebben a témában is rengeteg nézőpont van, mi pedig most tiszta vizet öntünk a pohárba, és elmeséljük, mi hol látjuk a jobb agyféltekés rajzolás helyét a művészetek közt. 

Olvasd el a cikket!

Téged is lenyűgöznek a felnőtt színezők? Megnyugtat vagy éppen izgalommal tölt el, amikor a fekete keretek megtelnek ezernyi izgalmas színnel? Imádod a színezést, de kezded már unni, hogy mások előre gyártott mintáit egészítsd ki? Mit szólnál hozzá, ha azt mondanánk: magadnak is készíthetsz egyedi színezőket! Az eredmény ráadásul lenyűgöző lesz, amivel szívesen büszkélkedsz majd…

Olvasd el a cikket!

A mai cikkben bemutatjuk sikeres növendékeinket!

A Valdor Art szlogenje, hitvallása az, hogy a jobb agyféltekés technikák használatával bárkit meg tudunk tanítani rajzolni a pálcikaembertől a portrérajzolásig 4 nap alatt. De mi van ezen túl? Mi történik azokkal, akik már megtanultak portrét rajzolni, festeni, pasztellezni, a színekkel bánni…?

Szemezgettünk diákjaink kiállításaiból!

Nos, első látásra semmi, de ha megnézed a cikkben látható videót, akkor rájössz majd, hogy van valami közös a rajzolásban és az alábbi „átverésben”. És arra is rájöhetsz, hogy a jobb agyféltekés rajzolás valami olyan pluszt ad, ami a mindennapokban is hasznosítható – és amivel talán az átverést is kiszúrhattuk volna időben…?

Hol volt az átverés a videóban?

 

Nem is kell olyan sokat visszamennünk időben, hogy rájöjjünk az alkotás mindennapos része volt az emberi életnek. A nagyanyám még hímezte a terítőt, horgolt, kötött. Nagyapám pedig kosarat font és faragott! Ma már ezeket kevesen művelik és érzi is az emberi lélek az alkotás hiányát. Eltüntek az olyan tevékenységek, amik örömforrást adnak, megnyugtatnak, sikerélményt nyújtanak.

Cserebogár bárkiből lehet: a rovatunkban már több olyan alkotót is bemutattunk, akik kevés, vagy nulla tapasztalattal érkeztek hozzánk, mára viszont igazi rajzművészek lettek. Ebben a hónapban Szoboszlai Évával, a nagymacskák rajongójával beszélgettünk!

Olvasd el a cikket!

Az hogy milyen papírt válassz, az határozza meg legfőképpen, hogy milyen eszközzel szeretnél dolgozni rá? Ceruza, színesceruza, pasztellkréta, festék...?

A papírokat, attól függően, hogy milyen a felületük ,  3 nagy csoportba lehet osztani. Megkülönböztetünk „sima” , „texturált” és „dörzsis” felületű művészkartonokat.

Olvasd tovább, hogy igazán ragyogó képeket tudjál készíteni!

Egy amerikai kutató saját példáján próbálhatta ki, mi történik, amikor a két agyfélteke közt megszűnik a kapcsolat, és egy teljesen másfajta világba csöppensz…

Olvasd el a cikket!

Soha ne add fel az álmaid! Ha szeretsz valamit, de úgy érzed, hogy nincs hozzá tehetséged, az nem jelenti azt, hogy nincs remény. Így van ez a rajzolással, és így volt ez Adriennel is, aki már gyerekkorában is imádott rajzolni, csak éppen nem érezte jónak az alkotásait. Amíg el nem jutott a Valdor Art rajztanfolyamára…

Olvasd el a cikket!

Minap ráakadtunk egy érdekes cikkre a BBC News-on és úgy gondoltuk megosztjuk veled is, mert mi is nagyon jót mosolyogtunk rajta! 

A cikk címét egy kicsit átkereszteltük: Tanulj meg rajzolni, és soha többet nem kell kocsit mosnod!:o)

Olvasd el a cikket itt!

Mindenki máshogy szeret sportolni, utazni, tanulni, de akár rajzolni is. Van, akinek teljes csend szükséges a kiteljesüléshez, van akire pedig inspirálóan hat néhány kellemes dallam. 

Érdemes azonban néhány dolgot figyelembe venned a zeneválasztásnál, hogy a legtöbbet hozhasd ki magadból.

Olvasd el a cikket!

Miért fordítjuk meg a képet fejjel lefelé rajztanulás során?

Olvasd el a cikket és nézd meg Németh Kornél pszichológus előadását az arcvakságról, mert ebből az előadásból választ kapsz a kérdésre!

Soronként lerajzoltuk neki a verset!

6,5 éves, még olvasni nem tudó lányunknak házi feladatként meg kellett tanulnia Fésűs Éva: December, december című 5 versszakos versét. Alapvetően a hagyományos módszerrel úgy nézett volna ki a “magolás”, hogy rengetegszer felolvasom neki a verset. Ehelyett azonban kitaláltuk, hogy bevetjük a rajzolást és a vizuális memóriáját is, úgyhogy gyorsan előkaptunk ceruzát és papírt, majd soronként lerajzoltuk neki a verset!

Rajzold le Te is, amit meg kell tanulnod!

Van-e összefüggés a rajzolás és a jóga között? Távol vagy messze van egymástól ez a két dolog? Mi a közös bennük?

Mi az a 3+1 dolog, amiben a rajzolás és a jóga hasonlítanak egymáshoz? 

Olvasd el a cikket!

A jobb agyféltekés látásmód önmagában is különleges „adottság”, ami sokat segít nem csak a rajzolásnál, hanem a világ felfedezésében is. Különösen, ha valakinek már maga a látás is egy különleges élmény. Ismerkedj meg Gáborral, akinek a látás és a jobb agyféltekés látás is új élmény volt – és mindkettő olyan mély benyomást tett rá, hogy azóta sem tette le a ceruzát!

Olvasd el Gábor történetét, nézd meg a képeit!

Hogyan tanultunk meg rajzolni?

2005-ot írunk, pénzügyi kontrollerként és IT managerként dolgozunk mindketten egy-egy multi cégnél. Tele a hócipőnk azzal, hogy este 19:00 órakor még ott ülünk az irodában. Mivel pénzügyi területről van szó,  ahol havi, negyedéves, éves zárások vannak, sokszor még hétvégén is melózni kell...

Olvasd tovább!

 

Hogyan tanul(jon) gyermeked rajzolni? Milyen korban érdemes elkezdeni a rajztanulást? Hogyan értékeld gyermeked rajzait? Kell-e egyátalán rajzolni tanítani a gyerekeket? Mit profitál belőle, ha tud rajzolni?

Olvass tovább és megtudhatod!

Melyik pasztellkrétát használd? – 2. rész

Tanítványaink egyik leggyakoribb kérdése, hogy melyik pasztellkrétát használják. Erre sajnos nem tudunk röviden válaszolni, ezért válaszolunk hosszan:) A legutóbbi cikkben leírtuk az egyes kréták legfőbb tulajdonságait, most pedig bemutatjuk, hogy melyik mire jó.

Olvass tovább!

Melyik a legjobb pasztellkréta?

A semmitmondó „attól függ” válasz helyett most összegyűjtöttük, leteszteltük és véleményeztük a legjobb és legrosszabb pasztelltípusokat!

Olvasd el a cikket a pasztellkrétákról!

Sokan gondolják azt, hogy csak az lehet művész, aki gyerekkora óta erre készült, és mindig is ezzel foglalkozott, pedig a valóságban bárkinek, bármikor „bekattanhat” a dolog. És bármikor bele lehet vágni!

Erre kiváló példa Kata esete, aki felnőtt fejjel kezdett rajzolni, karbantartó műszerészként dolgozik a paksi atomerőműben és mostanra már megrendeléseket is teljesít. Fest, rajzol saját és mások örömére!

Olvasd el Kata történetét!

Lassan lezárul a 2015-ös év, ilyenkor mindenki kicsit visszafelé is néz, hogy hogyan alakult, mi történt, mit sikerült megvalósítani? Rengeteg szép emlékünk van, rengeteg olyan dolog történt az évben, amire nagyon büszkék vagyunk.

Nézd meg mi minden történt nálunk 2015-ben!

Megfigyeltük, hogy idén egyre többször találkoztunk a KEZDŐKNEK szóló rajztanfolyamainkon olyan emberekkel, akik már elvégeztek máshol egy jobb agyféltekés rajztanfolyamnak nevezett tréninget! Májusban a rajz és jógatáborban is voltak 5-en! A kreativitás fejlesztő tréningen is 2-en! A kezdőknek szóló online rajztanfolyamainkat vásárolják meg olyanok, akik már végeztek máshol rajztanfolyamot! Sőt, most hétvégén a tanfolyam után még valaki elárulta, hogy részt vett már ilyen képzésen! 

Ha Te is azt hiszed, hogy a négyzetrácsos technika jobb agyféltekés módszer, akkor feltétlenül olvasd el a cikkünket!

Fekete alapon fekete rajzszénnel rajzolni? Elég fura lenne. Ha nem is pontosan így, de valóban fekete alapra készült ez a portré.

Nézd meg, hogyan!

A jobb agyféltekés rajztechnika terjedésével gombamód szaporodnak a jobb agyféltekés rajztanfolyamok, ma már szinte minden sarkon találsz egyet. De vigyázz, mert nem minden iskola egyforma! Összeszedtünk neked 10+2 okot, hogy miért érdemes a Valdor Artot választanod:)

10+2 dolog, amelyek igazán különlegessé teszik tanfolyamainkat!

 

Lassan immár 2 éve, hogy elindítottuk a "Kiből lesz a cserebogár?," rovatot, ahol olyan tanítványokat mutatunk be, akik túlhaladva tanítóikat, jelentős sikereket értek el alkotásaikkal! A decemberi cserebogár, pedig nem más, mint Dabóczy Gergely, informatikus, amatőr művész és író! Gergő az egyik leglelkesebb tanítványunk 2011-ben lépett be először a Valdor Art kapuján – és azóta is „itt ragadt”!

Olvasd el az interjút, nézd meg képeit és töltsd le díjmentesen novelláskötetét!

Miért van gond az írással az iskolában? Miért olvashatatlan a gyerekek írása? Miért gond a ceruzafogás? Miért kell minden nap nyúzni a gyerekeket, hogy gyakorolja az írást?

Tanuljunk rajzsablonokat vagy ne tanuljunk?

Mindenképp olvasd el ezt a cikket, ha a fekete-fehér rajzaidat végre színesre szeretnéd lecserélni! Pasztell festés mesterfokon, fázisfotókkal, leírásokkal!
Tanuld meg te is ezt a technikát!

A valósághű rajz egyik fontos eleme a megfigyelő képesség! Ha képes vagy az apró részeket is megfigyelni, akkor képes leszel bármit lerajzolni, hiszen ahogy mondani szokták: "Az ördög a részletekben rejlik." Fontos, hogy olyan kicsike részleteket is észrevegyél, mint egy árnyékfolt, vagy tükröződés.

Ezzel a teszttel megnézheted, hogy MOST hogy állsz a megfigyelőképességgel!

A jobb agyféltekés rajzolás titka 

Sokat hallottál már a jobb agyféltekés rajztanfolyamokról, de el sem tudod képzelni, hogyan működik? Teljesen hihetetlennek tűnik számodra, hogy pár óra alatt eljuss a pálcikaembertől a kész portréig?

Olvass tovább 1 percben eláruljuk a titkot!

A kiállítás megnyitóünnepsége!

2015 október 23. nem csak azért jeles nap mert a nemzeti ünnepünk, hanem azért is mert ezen a napon volt a „Pálcikaembertől a festésig” című kiállításunk megnyitóünnepsége, ahol a Valdor Art diákjainak a műveiben gyönyörködhettek a résztvevők!

Ha nem tudtál eljönni nézd meg most felvételről!

Oldalak